Antalya’da 100 Yıllık Arkeolojik Sit Alanı Phaselis Antik Kenti’nde İnşa Edilen Proje Gündemde!
Antalya’nın Kemer ilçesinde M.Ö. 7. yüzyılda kurulan ve birinci derece arkeolojik sit alanı olarak kabul edilen Phaselis Antik Kenti için geçtiğimiz aylarda ihale açılmış ve bir inşaat firmasının ‘gündelik tesis’ yapacağı paylaşılmıştı. ‘ ihalesi sonucu bölgede proje var. 25 Şubat’ta alana giren iş makinaları, inşaat çalışmalarına başladı; Çalışmalar sırasında meydana gelen tahribat bölge halkının yansımalarına neden oldu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, sosyal medyada #PhaseliseDokma kampanyası kapsamında yapılan paylaşımlarla artan tepkiye yanıt olarak bir duyuru yayınladı. Detaylar burada…
Antalya’nın Kemer ilçesine bağlı Tekirova kasabasında yer alan Phaselis Antik Kenti, M.Ö. 7. yüzyılda kurulmuş ve Roma İmparatorluğu döneminde Likya’nın en değerli ticari limanlarının ortasında yer alıyordu.
Arkeolojik keşifler açısından taşıdığı önem nedeniyle birinci derece arkeolojik sit alanı olarak kabul edilen bölge, geçtiğimiz aylarda ihaleye çıkmıştı.
‘Gündelik tesis’ projesi için 25 Şubat’ta bölge halkı iş makinelerinin Phaselis Antik Kenti’ne girmesiyle uyandı.
Gazeteci Yusuf Yavuz, inşaat çalışmaları sırasında alana giren iş makinelerinin tahribata ve halkın yansımasına neden olduğunu açıkladı.
“Antik kentin batı limanına bitişik olan Bostanlık Koyu’nda ve Cennet ile komşu olan Bostanlık Koyu’nda toplam 85 bin metrekarelik alan üzerine günübirlik tesisler, kafeterya, otopark, karşılama merkezi, duş ve tuvaletlerden oluşan çok sayıda yapı yapılacak. Kuzeydoğu kesiminde yer alan koy.”
“Bin metreküpten fazla betonun kullanılacağı projenin yapımında ahşap dışında PVC, demir, alüminyum gibi malzemeler de yoğun olarak kullanılacak. Bir kısmı şahıslara ait olan arsa, Beydağları Sahil Milli Parkı sınırları içindedir.
Yerel halkın projeye tepkisi üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı, “Doğaya ve tarihi eserlere gelişigüzel zarar verilmesi söz konusu değil” açıklamasını yaptı.
1 Mart Çarşamba günü bölgedeki çalışmalardan görüntüler paylaşan Yavuz, iş makinelerinin yıkıma neden olduğunu söyledi.
?
?
Büyüyen tepkiler ayrıca WWF (World Wildlife Fund), Türkiye ve Doğa Derneği gibi çeşitli kurum ve derneklerden #KorumsakKaybederiz ve #PhaseliseDokma hashtagleri ile desteklendi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2021 yılında Cennet Koyu’nda yapılaşmaya karşı çıkarak, “Birinci derece arkeolojik sit alanlarında yapılaşma mümkün değil. Şu anda gerekli uyarıları yapıyoruz” dedi.
Sosyal medyada artan tepkilerin ardından Şahan Gökbakar da şu paylaşımı yaptı;